CBS: 'Huizen voor het eerst goedkoper dan jaar eerder'

De gemiddelde prijs van een koopwoning was in februari 2023 voor het eerst in negen jaar lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. Daarmee is de daling van de huizenprijs nu echt een feit.

#D afbeelding van een huis in een natuur landschap met gras, bloemen, de zon en een vlinder
Nieuws
Datum: 27-03-2023

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster gaat het om een prijsverschil van 0,8%. Daardoor bedroeg de gemiddelde verkooprijs in februari van dit jaar € 410.189. In januari was dat nog € 424.681.

Stukken hoger

Toch is dat bedrag nog altijd zo'n 90% hoger dan tijdens het dieptepunt op de woningmarkt van juni 2013. En ook stukken hoger dan tijdens de piek in augustus 2008. Toen kostte een gemiddeld koophuis volgens cijfers van de NVM € 252.000.

Verschil CBS en NVM

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) zag in het derde kwartaal van 2022 al een daling van de huizenprijs. Maar omdat niet alle huizen door NVM-makelaars worden verkocht, waren die cijfers niet volledig. Dat zijn die van het CBS wel, omdat ze zijn gebaseerd op gegevens van het kadaster.

Minder verkopen

Niet alleen de gemiddelde prijs is omlaag gegaan, ook het aantal huizen dat van eigenaar is gewisseld ligt lager. In februari ging het om 11.858 woningtransacties. Dat is ruim 15% minder dan een jaar geleden.

Hypotheekrente

Dat laatste heeft niet alleen met het beperkte aanbod te maken, maar ook – of vooral – met de hypotheekrente. Doordat die hoger is, kunnen huizenkopers minder hypotheek krijgen dan een jaar of twee jaar geleden.

Meer informatie

Heeft u vragen over dit bericht? Bent u op zoek naar een nieuwe hypotheek of wilt u uw lopende hypotheek weer eens tegen het licht houden? Neem dan even contact met ons op. We helpen u graag!

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag